Is je relatie babyproof?

Een cursus voor aanstaande ouders

Dat het krijgen van een baby lang niet altijd alleen maar rozegeur en maneschijn is, blijkt wel als je om je heen kijkt.  Wie kent er nog stralende jonge ouders? De meeste stellen met jonge kinderen zien er toch tamelijk vermoeid uit. Enerzijds door slapeloze nachten, anderzijds door alle virusjes, die ze meekrijgen vanuit het kinderdagverblijf…

Hoe verandert je relatie als er zometeen een baby bij is? Als je ’s nachts regelmatig je bed uit moet? Als de baby veel huilt? Als je in het weekend niet meer zomaar uit kunt slapen? Als je door vermoeidheid minder geduld hebt met elkaar? Als de houding van je partner je tegenvalt? Als je partner het opeens niet meer leuk vindt als jij – zoals je al jaren doet – een week met je vrienden weg wil? Of tot de vroege ochtend wil stappen?

Hoe ga je samen om met al die veranderingen? Hoe bespreek je die met elkaar zonder dat het ruzie wordt? Hoe kom je tot oplossingen waar je je beiden in kunt vinden? Hoe overleg je samen?

Hormonale veranderingen

Dat een vrouw tijdens de zwangerschap en na de geboorte met hormonale veranderingen te maken krijgt, weten de meeste mensen wel.

Het is echter minder bekend dat ook mannen een hormonale verandering doormaken. Bij hen verlaagt na de geboorte van hun baby hun testosteron. En hoe meer ze voor de baby zorgen, hoe lager dat testosteron blijft. Testosteron is namelijk een hormoon dat je verhindert om empathisch te zijn en goed af te stemmen. Vaardigheden die je nodig hebt om goed voor je nakomeling te kunnen zorgen. Dus op zich heeft de natuur dat prachtig geregeld.

Het kan voor de man zelf echter ook wel even wennen zijn, dat hij zich opeens zachter en anders voelt. De behoefte aan seks kan op zich afnemen, maar in een poging om zichzelf te bewijzen en weer ”als vanouds” te voelen, kan de man juist de seks extra willen opzoeken. Waar de moeder zo snel na de geboorte lang niet altijd zin in heeft. Wellicht is dit een reden voor onze ervaring dat mannen juist vlak na de geboorte van hun kind vreemdgaan!

Omgaan met stress

Hoe goed het wellicht ook bij jullie zal gaan: een baby gaat zeker stress opleveren. En dus is het belangrijk stil te staan bij hoe jullie met stress omgaan. De meeste mensen gaan onder stress doen waar ze goed in zijn. Dat is logisch: je gaat de stress natuurlijk niet vrijwillig verhogen door iets te doen waar je níet goed in bent. Veel mensen schieten dan dus in hun oude overlevingsstrategieën van vroeger.

Nu wil het geval dat veel partners vaak negatief op elkaars overlevingsstrategieën reageren. In de training gaan we uitzoeken hoe dit bij jullie zit. Samen gaan we dan ook op zoek naar effectievere manieren van op elkaar reageren.

Constructief overleg

In een cursus kunnen nooit àlle situaties aan de orde komen, die jullie na de geboorte van jullie baby gaan tegenkomen. Daarom vind ik het belangrijker om jullie te leren om op een constructieve manier met elkaar te overleggen. Zodat je die vaardigheid zometeen kunt toepassen op welke situatie dan ook.

Constructief overleg betekent dat je respect hebt voor elkaars mening en samen je visie kunt ontwikkelen, zonder elkaar te willen overtuigen. Je kunt dan rustig met elkaar van mening verschillen, zonder dat het een ”meningsverschil” ofwel ruzie wordt. Je vraagt door op elkaars mening om elkaar goed te begrijpen. En je weegt af of de visie van je partner misschien iets toevoegt aan die van jou.

Constructief overleg betekent dat het jou niet gaat om je eigen gelijk, maar om een oplossing, waar je je allebeí goed bij voelt. Samen dingen constructief oplossen geeft tevredenheid. en het geeft zelfvertrouwen. Het geeft een gevoel van:”Wij kunnen dit samen aan!”

Relatieproblemen na komst baby

Volgens onderzoek krijgt dan ook 2/3 van de jonge stellen behoorlijke relatieproblemen na de komst van de baby. En de helft van jonge ouders is gescheiden voordat het oudste kind 5 jaar is.

Een goede relatie helpt echter juist om samen die veranderingen goed aan te kunnen.

Reden waarom veel instanties inmiddels pleiten voor een cursus voor jonge ouders, waarin de relatie centraal staat. Een cursus waardoor de aanstaande ouders zich voorbereiden op wat alle veranderingen zometeen voor hun relatie gaan betekenen.

In dat kader bied ik een minitraining aan voor aanstaande ouders. Drie avonden waarop je samen met je partner je relatie leert versterken. Waarin jullie je voorbereiden op de komst van de baby.

Thema’s

Na een onderzoek middels een test naar de sterke en minder sterke kanten van jullie relatie, gaan jullie met elkaar in gesprek over de verbeterpunten. Zo snijdt het mes aan twee kanten: je bereidt je inhoudelijk voor én je leert constructief over die thema’s te overleggen.

Je kunt daarbij denken aan thema’s als:

  • De voor jullie bekende ’ruziepunten’
  • Beter omgaan met elkaars overlevingsstrategie
  • Taakverdeling in huis en tijd voor jezelf
  • Wat verwachten jullie van het  hebben van een baby?
  • Hoe zie jij je moeder- cq vaderrol?
  • Welke afspraken willen jullie maken m.b.t. bevalling, kraamtijd, eerste maanden?
  • Wat vinden jullie belangrijke waarden om over te dragen aan jullie kind?

Daarnaast kunnen jullie zelf andere thema’s inbrengen.

Je doet de cursus samen met 3 andere stellen. De ervaring leert dat stellen veel van elkaar kunnen leren.

Voor wie?

Voor alle aanstaande ouders die zich graag goed willen voorbereiden op de komst van hun baby. Er kunnen 4 stellen per keer meedoen.

Trainer

foto Marike 2015De minitraining wordt gegeven door Marike de Valk. Marike is Gestalt- en relatietherapeut en heeft in het volwassenenonderwijs  les gegeven in sociale en communicatieve vaardigheden. Ze heeft  inmiddels meer dan 1000 stellen begeleid.

Ze is moeder van 3 kinderen en oma van inmiddels 7 kleinkinderen.

Je kunt meer over haar lezen op deze websites (zie onder).

Duur en data

De training vindt plaats in een kleine groep van 4 stellen in mijn praktijk in Beuningen. De training vindt steeds plaats in blokken van drie bijeenkomsten.

De trainingsdagen zijn altijd op maandag- of dinsdagavond van 19 – 21 uur en worden in overleg vastgesteld.

Kosten  

De kosten van deze mini-training (3 avonden) komen op € 180,00 per stel incl btw. Deze kosten worden niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Nadere info en aanmelding

Voor aanmelden en nadere info svp het contactformulier invullen op de contactpagina: aanmelden.

Neem voor verder informatie contact met ons op via ons contactformulier.